piątek, 14 marca 2014

Aranżacja 4   ❀ krem warzywny


Kilka dni temu moja cebulka wypuściła szczypiorek :) Moja teściowa powiedziała, że jak włożę cebulę do pojemnika z niewielką ilością ziemi – urośnie szczypiorek, pewnie dla wielu z Was nie jest to szczególne odkrycie, ale dla mniej jak najbardziej! Szczypiorku użyłam do posypania kremu warzywnego z grzankami, zapraszam po przepis...


Krem warzywny z grzankami i szczypiorkiem


Składniki:
  • 1 skrzydełko
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 450 g mrożonki warzywnej (marchewka, por, brokuł, cebula)
  • 2 małe cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół selera
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki domowej vegety (mielone suszone warzywa)
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • szczypiorek

Wykonanie:
W 2 litrowym garnku (wodę wcześniej troszkę solę i pieprzę), gotuję przez 15 min skrzydełko. Następnie dodajemy mrożonkę warzywną, pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, pół selera, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 30 min aż warzywa będą miękkie. Dodajemy 200 ml jogurtu greckiego, nie trzeba wcześniej hartować z zupą żeby zupa się nie zważyła, ponieważ i tak całość zmiksujemy blenderem (osobiście używam Braun'a). Po zmiksowaniu rozlewamy do miseczek/talerzy i posypujemy grzankami przygotowanymi z wcześniej zarumienionego na patelni chleba oraz posypujemy wyhodowanym na parapecie szczypiorkiem :)

Zupa ma fajny, zielonkawy kolor, który zapewne pochodzi od pora i brokuła.

P.S. w przyszłości napiszę jak przygotować domową vegetę, która jest zdecydowanie zdrowsza od sklepowej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz