Na zdjęciu: kawiarka CARMENCITA LAVAZZA Balzano • mlecznik LAVAZZA Balzano • cukiernica LAVAZZA Balzano • taca LAVAZZA Balzano • szklanka BODUM Pavina • podstawek i łyżeczka Giannini
Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie organizowanym przez Tommy Cafe - najlepsze kawy świata pt. „Moje kawowe inspiracje”. Wymyśliłam przepis na przepyszną kawę, niedawno ogłoszono wyniki i wygrałam, z czego ogromnie się cieszę. Nagroda wspaniała - zestaw trzech najlepszych kaw świata - Kopi Luwak, Jamaica Blue Mountain oraz Hawaii Kona :) Specjalnie na potrzeby przepisu wykonałam krótką sesję fotograficzną z krokami wykonania kawy. Jeżeli chcesz poznać ciekawą historię powyższego zestawu do parzenia kawy zapraszam do czytania. Znajdziecie tutaj również przepis na kawę ze zdjęcia.
Do zdjęć wykorzystałam:
• szklanka Bodum PAVINA• zestaw do parzenia kawy CARMENCITA LAVAZZA (kawiarka, cukiernica, mlecznik, taca)
• łyżeczka i podstawek ze stali szlachetnej marki Giannini (z zestawu Giannina)
❀ Bodum PAVINA
Firma BODUM została założona w 1944 roku w Kopenhadze, słynie głównie z tłokowych kafetier oraz zaparzaczy do herbaty, marka bardzo popularna w Wielkiej Brytanii. Szklanki izolowane Bodum PAVINA, są to szklanki z podwójnymi ściankami, każda sztuka wykonana jest ręcznie, przez co nieznacznie mogą się od siebie różnić, na spodzie widać charakterystyczną "zatyczkę", której nie polecam usuwać, jeśli chcemy aby izolacyjność i próżnia były zachowane. Podwójne ścianki pozwalają dłużej utrzymać ciepło lub zimno napoju. Właściwości te sprawiają, że naczynie nie parzy w dłonie. Wykonane ze szkła borokrzemowego, niezwykle lekkie i eleganckie. Napój wydaje się być zawieszony w powietrzu, jest to bardzo efektowny widok :) Ciekawostką jest duża odporność na zimno oraz ciepło, np. możemy w nich przygotować posiłek w piekarniku (w temperaturze do 176°C), bezpieczne dla zmywarek i mikrofalówek.
Posiadam również kafeterię french press Bodum CHAMBORD, którą zapewne zaprezentuję w jednym z przyszłych postów.
W Polsce produkty Bodum dostępne są w kilkunastu sklepach internetowych, m.in. fide.pl, barokko.pl Polecam również inne szklanki i kubki tej marki, do espresso, herbaty, drinków i wszystkiego czego dusza zapragnie.
❀ Carmencita LAVAZZA
Powinnam założyć osobny dział pt. "moje skarby" i może uczynię to w przyszłości... Zestaw Carmencita LAVAZZA wyprodukowany przez włoską firmę Balzano, na pewno by się tam znalazł. Kawiarka, cukiernica, mlecznik i taca - obchodzą w tym roku 35 lat! Jestem szczęśliwą posiadaczką złotej serii (Linea Oro). Wspaniała kawiarka, wykonana z najwyższej jakości stali szlachetnej, rączka oraz górny uchwyt pozłacane, dodatkowo rączka nie podgrzewa się w trakcie parzenia kawy. Jest to prawdziwy rarytas na kawiarkowym rynku :) Kawiarka została zaprojektowana w 1979 r. przez słynnego, włoskiego projektanta/architekta - Marco Zanuso. Inspiracją do stworzenia charakterystycznego stożkowego kształtu kawiarki stały się marionetki caffé Paulista, poniżej filmik:
Drewniany
prototyp kawiarki wykonany przez mistrza rękodzieła Giovanni Sacchi
zachował się do tej pory i można go zobaczyć w muzeum włoskiego
wzornictwa Triennale w Mediolanie.
Marco
Zanuso w swej karierze współpracował z różnymi, znanymi markami, m.in.
Siemens, IBM. Ściśle współpracował z Richardem Sapperem, twórcą innej,
bardzo popularnej kawiarki marki ALESSI (zwanej włoską fabryką snów).
Wspólnie zaprojektowali krzesło. Więcej informacji na stronach:
❀ Carlo Giannini, marka Giannini (z zestawu Giannina)
Łyżeczka
oraz podstawek wykonane są z bardzo dobrej jakości stali szlachetnej
inox 18/10. Pochodzą z rodziny produktów Giannina, w skład którego
wchodzi jedna z ekskluzywnych i popularnych włoskich kawiarek o nazwie
Giannina, która dzisiaj jest już produktem historycznym. Więcej na temat
marki Giannina oraz słynnej kawiarki znajdziecie w przyszłych postach.
Pokażę w nich słynną kawiarkę, posiadam wspaniały egzemplarz po
redesignie, zaprojektowany przez światowej sławy projektanta Khodi'ego Feiz'a, wraz z mlecznikiem i cukiernicą.
Źródła:
www.bodum.com
www.fide.pl
www.giannini.it
http://www.marco-zanuso-designer.com/
http://www.design-museum.de/en/collection/100-masterpieces/detailseiten/lambda-zanusosapper.html
http://www.triennale.it/it/triennale-design-museum
Kawa a'la Magdziorka
Składniki:
- 20 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 40 ml espresso z kawiarki
- 100 ml mleka (spienionego)
- płatki migdałów
- skórka pomarańczowa
- kakao
Jak zrobić?
Zaczynamy
od zmielenia ziarnistej kawy, (ja używam kawiarki, stąd kawa nie
powinna być za drobno zmielona), nastawiam kawiarkę. Następnie
podgrzewamy szklankę do której zaczniemy wlewać skondensowane mleko (nie
mam podgrzewacza, wlewam na chwilkę wrzątek, wylewam i szybciutko
wycieram szklankę). Osobno podgrzewamy mleko skondensowane, po czym
wlewamy na sam spód, następnie wlewamy espresso i na sam wierzch
najlepiej ciepłe, spienione mleko. Całość posypujemy płatkami
migdałów, skórką pomarańczową i posypujemy kakao.
Nie ma potrzeby słodzenia, ponieważ używamy słodzonego skondensowanego mleka.
Przepyszne!Myślę, że do tematu kawy i kawiarek jeszcze nie raz będę powracać.
Zapraszam do śledzenia moich postów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz